24 aprilie 2013

Reguli pentru mame de băieţi... şi nu numai (3)

Continui aici seria regulilor, sau mai frumos spus, a îndemnurilor pentru părinţi scrise de Tabitha Studer fără a relua introducerea, însă pentru primele două părţi folosiţi link-urile de mai jos:

 Reguli pentru mame de băieţi... şi nu numai (1)

Învaţă-l ce este blândeţea, faţă de bebeluşi, de flori, de animale şi faţă de sentimentele celorlalţi oameni.

ColorYourLifeinJoy: Este important pentru un bărbat să ştie că a fi blând nu este un semn de slăbiciune, ci de educaţie, maniere, suflet bun şi multe altele. Iar asta se cultivă din copilărie. Respectul pentru alte fiinţe, respectul pentru frumos şi pentru firav este parte importantă din caracterul unui bărbat puternic.

Lasă-l să şi strice hainele
Încearcă să te împaci cu hainele murdărite şi distruse. Vei duce o luptă deja pierdută dacă te vei supăra de fiecare dată când strică o altă haină la joacă. Nu-ţi irosi timpul înfuriindu-te din cauza unui lucru inevitabil. Băieţii au tendinţa de a învăţa prin a strica, a sări, a vărsa, a cădea şi de a produce o dezordine imposibilă.
 
ColorYourLifeinJoy: He he he, asta am învăţat-o din mers, fără să o citesc undeva. Veţi vedea că hainele păstrate curate se interferează şi chiar împiedică o mulţime de activităţi, şi afară, şi în casă. Aşa că am ales să nu-mi mai pese de tricoul pictat cu acuarelă sau de pantalonii înverziţi de iarbă. Copiii să fie fericiţi, că restul se spală cu detergent sau cu foarfeca (a se citi se înlocuieşte). :)

Învaţă cum să arunci mingea sau cum să foloseşti o crosă de hockey, sau să citeşti o partitură, sau să desenezi urşi panda, învaţă numele diverselor motoare de tren sau cum să vorbeşti limba elfilor, sau să recunoşti diferenţa dintre Gryffindor şi Slytherin, sau învaţă versurile melodiei lui preferate. Fii în viaţa lui, nu ca observator, ci ca participant activ.

ColorYourLifeinJoy: Un îndemn foarte foarte preţios după părerea mea. Nimic nu este mai important decât să te implici în pasiunile copilului, să te bucuri împreună cu el de ele şi să le explorezi împreună cu el. De abia aştept să-i aflu pasiunile, să mergem pe drumul lor pentru a le îmbogăţi. Probabil cea mai bună metodă de a înţelege acest îndemn este aceea de a ne pune un pic în locul celui mic şi să ne aducem aminte cu plăcere cum părinţii s-au implicat în pasiunile noastre sau să nu repetăm greşeala pe care părinţii au făcut-o ignorând ”nimicurile” copilului lor.

Mergi afară cu el 
Închide televizorul, deconectează jocurile video, lasă-ti telefonul la încărcat şi lasă chiar şi camera foto deoparte. Pur şi simplu mergi afară şi fii prin preajma lui. Priveşte-i faţa, explorează-i lumea şi lasă-l să-ţi pună întrebări. Este magic.

ColorYourLifeinJoy: Deşi zilele sunt aşa pline, cu atâtea treburi, totuşi din când în când merită să ieşim afară cu copilul, şi aici mă refer când e deja mărişor şi poate ieşi şi singur. Să discutăm despre orice vrea, să descoperim ce curiozităţi are sau pur şi simplu să-l observăm şi să ne bucurăm.

Lasă-l să şi piardă 
Este neplăcut să pierzi. Însă nimeni nu este întotdeauna învingător. Chiar dacă vrei să-i spui că este învingător doar pentru că a încercat, nu o face. În acele momente nu se simte deloc învingător, ci se simte trist, mâhnit şi dezamăgit. Şi acesta e un lucru în regulă deoarece câteodată şi viaţa este neplăcută indiferent cât de mult încercăm noi (ca mame) să o facem plăcută pentru copiii noştri. Această atitudine îi va face bine mai târziu când va mai pierde (şi nu doar o dată). Încearcă să-l faci să înţeleagă că uneori câştigă, alteori pierde. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţe vreodată.

ColorYourLifeinJoy: Din păcate competiţia este o situaţie des întâlnită în viaţă. Copilul trebuie învăţat că nu este o nenorocire dacă nu câştigă întotdeauna. Trebuie învăţat că valoarea şi calităţile lui nu scad cu nimic, ci din contră, se îmbogăţesc învăţând să nu renunţe la ceea ce îşi doreşte indiferent de recunoştinţa competiţională a societăţii. Consider de asemenea, că trebuie învăţat şi din situaţile în care este învingător. Să ştie că trebuie să muncească în continuare să fie bun, să fie recunoscător că este apreciat de ceilalţi, dar să ştie întotdeauna că aprecierea de sine este cea mai importantă, şi bineînţeles, să-i respecte pe cei care nu sunt învingători în acel moment şi să-i încurajeze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...