22 februarie 2014

Primele versuri... ale copilăriei

Am descoperit de curând o carte foarte frumoasă, cu ilustraţii deosebite, care conţine foarte multe dintre versurile copilăriei noastre, a părinţilor. Noi deja avem în repertoriu foarte multe dintre cântecelele şi poezioarele din această carte şi am fost foarte încântată să văd personajele despre care tot cântăm ilustrate atât de frumos. Este vorba despre cartea Primele mele versuri, poezii şi cântecele, publicată la Corint Junior şi cu ilustraţii minunate de Walter Riess, "unul dintre cei mai importanţi ilustratori de carte din România şi un arhitect foarte apreciat", cu multe premii obţinute în domeniu, precum ni se spune în prezentarea cărţii.


Această minunată carte a fost special concepută pentru stimularea interacţiunii dintre dumneavoastră şi copilul dumneavoastră, şi de aceea vă sfătuim călduros să o citiţi împreună cu el. Experienţa va fi memorabilă! Mai mult decât atât, poeziile şi cântecele din această carte reprezintă o nepreţuită şi importantă parte a moştenirii noastre, transmise din generaţie în generaţie.

Mai jos puteţi vedea titlurile din cuprins şi sunt convinsă că pe majoritatea le cunoaşte orice părinte. Deşi peste jumătate dintre ele îi sunt deja cunoscute lui Mathias, m-am bucurat foarte mult să îi pot arăta imaginile reprezentative pentru fiecare cântecel sau poezioară în parte, imagini care dau viaţă şi culoare personajelor sau temelor acestora. Cartea este destinată copiilor foarte mici, în jur de doi anişori, fie că sunt sau nu familiarizaţi cu unele dintre versuri. Să zicem că poeziile Elenei Farago sunt un pic cam triste pentru copiii de vârstă mică şi merg abordate, poate, mai târziu. Nouă ne place foarte mult această carte, ilustraţiile fiind piesa de rezistenţă, şi petrecem mult timp răsfoind-o, descriind imaginile în detaliu, recitând şi cântând de zor împreună. :)

Răţuştele mele, vechi prietene de-ale noastre, jucându-se în iazul albastru:


Primăvara mult aşteptată, prezentată în peisaje minunate, pline de culoare:

Căsuţa celor doi pitici, a pupezei, broscuţei şi şoricelului din Pădurea cu alune, şi ei de asemenea vechi cunoştinţe pentru noi:


Două poezioare delicioase, cu care tocmai facem cunoştinţă şi care ne plac foarte mult:

 Alte versuri vesele despre natură:


Două adevărate hituri la noi acasă, încă de acum doi ani, :) Un elefant se legăna şi Melc, melc, codobelc:


Degetul mare, 
Pleacă la plimbare.
Arătătorul duce bastonul.
Mijlociul duce pardesiul.
Inelarul duce geamantanul,
Iar degetul mic, pentru că e mic,
N-aduce nimic.

Acestea sunt versurile pe care Mathias le cântă întruna în această perioadă, alături de B-I-N-G-O şi Twinkle, twinkle... Ne jucăm şi noi cu degeţelele precum în imaginile cărţii şi ne amuzăm teribil cu ceea ce improvizăm. :)

Iar cântecelul Bate vântul frunzele ne pune de fiecare dată la treabă, deoarece ne apucăm să exemplificăm fiecare vers cu mişcări potrivite!

Ultimele pagini ale cărţii conţin versuri si imagini caracteristice fiecăreia dintre lunile anului, cu denumirea populară şi descrieri scurte ale acestora:

MARTIE
Eu sunt luna Mărţişor,
Soarele îl scot din nor,
Ghioceii scot afară,
Bun venit iar, primăvară!


AUGUST
Mi se spune şi Gustar,
Pepeni vă aduc în dar,
Mere, pere aurii,
Timp de plajă, bucurii!

Acestea au fost câteva dintre multele pagini ale cărţii, lucioase şi colorate, pe care le-am selectat pentru a vă arăta cu ce ne mai distrăm noi în ultima vreme. Mai ales că am găsit şi pagini cu şi despre pisoi, ursuleţi sau căţelandri, tocmai potrivite pentru interesul crescând al lui Mathias pentru animăluţe de tot felul. Sper să vă placă recomandarea noastră. Vă dorim mult spor la joacă, la recitat şi la cântat!

6 comentarii:

  1. Uite o carte pe care abia astept sa o cumpar, mai ales ca avem varsta necesara. Am observat ca daca citim poezii exemplificate cu imagini, prinde mai usor si ii este drag sa le parcurgem. E si normal, la aceasta varsta sunt cuvinte carora nu le cunosc semnificatia, iar imaginile, mai ales daca le sunt pe plac, ii ajuta tare mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, imaginile ajută foarte mult la învăţatul cuvintelor noi, plus că păstrează interesul celui mic asupra activităţii în sine. Mă bucur mult că aţi gasit utilă recomandarea noastră. Joacă şi lectură plăcută vă dorim!

      Ștergere
  2. Uau, ce carte fantastica! Nu-mi vine sa cred ca exista! Are pana si "In padurea cu alune", cantecelul adorat de Ema in perioada asta (numai ca in casuta noastra vin tot felul de animale in plus fata de cele din cantecel :) )... atatea poezii si cantecele pe care le cunoastem deja, si altele noi, si asa de frumos ilustrate... sunt convinsa ca Ema ar fi fermecata de carte, iubeste poeziile pentru copii mici, in fiecare zi citim din cartea Luciei Muntean, dar abia astept sa o avem si pe asta. Multumim tare mult pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranţă Ema ar fi încântată de această carte, în care chiar îi poate vedea pe piticii din pădurea cu alune! Ce bine că ne-aţi amintit de cărţile Luciei Muntean, să le scoatem si noi la lumină că sunt puse bine de acum vreun an şi ceva. :) E musai vremea lor acum! Numai bine vă dorim şi spor la joacă şi la răsfoit cărticele!

      Ștergere
  3. E superba! Am pus-o si noi in wishlist!
    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că v-a fost de folos recomandarea noastră. Spor la joacă şi numai bine!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...