21 august 2014

Good Night Stories, Poems, Dreams



Ca pe mulţi alţi părinţi şi copii, şi pe noi ne-au cucerit cărţile Editurii Usborne, atât de frumoase, interesante şi pline de culoare. Pe măsură ce bifăm unele de pe listă, mai adăugăm altele şi altele, deoarece cu fiecare cercetare a paginii editurii, descopăr noi cărţi cu subiecte captivante, utile şi deosebit ilustrate. Astazi am ales să vă prezentăm Baby's Night-Night Storybook şi Poems for Little Children, două cărţi minunate, pe care le citim foarte des în ultima vreme, mai ales seara înainte de culcare. Povestioarele şi versurile ne sunt de mare ajutor în familiarizarea cu vocabularul şi sunetele limbii engleze, pentru care caut materiale cât mai diferite şi mai atractive. Îi citesc lui Mathias, îi traduc, câteodată după fiecare frază, alteori după fiecare paragraf, apoi repetăm anumite cuvinte împreună, repovestim întâmplările sau dialogurile personajelor noastre sau punem pe diverse melodii versurile din cartea cu poeme vesele pentru cei mici.


Povestioarele din Baby's Night-Night Storybook ne poartă prin lumea animalelor, în pădure, în junglă, în ţinuturile îngheţate sau pe câmpie şi ne expun dialoguri simple şi simpatice pe teme precum prietenia, numerele sau cuvintele, natura şi multe altele din lumea înconjurătoare. Ne plac foarte mult întrebările şi răspunsurile personajelor, copilăroase şi amuzante, făcând din fiecare poveste un nou prilej de a conversa cu Mathias, de a ne imagina alte şi alte întâmplări sau de a le asocia pe cele din carte cu cele din joaca şi viaţa noastră de zi cu zi. 

"Why does it rain?" said Little Bear.
"It rains," said Wise Old Bear, "so we can splish-splash in the puddles."










Un alt prilej de a conversa este atunci când privim şi descriem ilustraţiile superbe, detaliile acestora, culorile atât de vesele şi calde de pe fiecare pagină. Pentru a vă îmbia un pic cu acestea, am alcătuit un colaj cu unele dintre cele mai frumoase imagini ale cărţii, alături de o altă scurtă discuţie a ursuleţilor protagonişti ai mai multor povestioare:

Stretching across the sky was the most enormous rainbow they had ever seen. 
"Oh my," said Little Bear, "you were right. That's very, very exciting." 
"Quick!" said Brown Bear. "Let's go and find it before it disappears!"










 The Usborne Book of Poems for Little Children

"A charmingly-illustrated collection of poems, perfect for introducing little children to rhythms, rhymes and the sounds of words." Aceasta este prezentarea cărţii de poeme pentru copilaşi de pe pagina Usborne şi exact această descriere m-a convins să achiziţionez cartea. Ulterior şi conţinutul mi-a confirmat faptul că am ales cartea potrivită pentru a ne îmbogăţi colecţia de versuri în limba engleză, potrivite vârstei lui Mathias, altele decât mult ascultatele şi cântatele Nursery Rhymes.

 

Cartea conţine peste douăzeci de poeme, unele mai scurte, altele mai lungi, pe teme variate. Le citim, le recităm, ba chiar le punem pe muzică şi le cântăm. Pitter-Patter Raindrops, de exemplu, se potriveşte de minune pe melodia de la Brother John, sau poezia Cats, pe melodia de la Rain, Rain Go Away. Sau pur şi simplu, lăsăm melodiile să se creeze singure, cântând la întâmplare ceea ce pare a se potrivi mai bine unora sau altora dintre versuri. Tare ne mai amuzăm la poezia Oink! Baa! Cluck! Quack! Moo! când imităm animalele sau când încercăm să cântăm versurile de la Mice, pe un ritm din ce în ce mai alert.













Alte titluri dintre preferatele nostre sunt Five Little Monkeys, Into the Bathtub sau Bedtime, dintre care primul reprezintă o variantă nouă la foarte cunoscutul cântec în care cinci maimuţele năzdrăvane sar în pat, iar ultimele două ni se potrivesc perfect nouă, pentru fiecare seară înainte de culcare. Şi pentru că am început prezentarea acestor două cărţi minunate cu o discuţie despre ploaie şi bălţi cu noroi, o vom încheia cu o poezioară pe aceeaşi temă, Mud, că tot s-au reîntors ploile şi mai este un pic şi vine toamna. :)

I like mud. I like it on my clothes.
I like it on my fingers. I like it on my toes.

Dirt's pretty ordinary and dust's a dud.
For a really good mess-up I like mud.







Aşa ne bucurăm noi de aceste cărţi, explorându-le şi folosindu-le toate calităţile în a petrece timp frumos şi vesel împreună, în a ne dezvolta vocabularul, imaginaţia, creativitatea. Deocamdată şi-au găsit loc bun la noi pe noptieră şi nu cred că se vor lăsa duse prea curând. Sursa noastră de minunăţii Usborne este Micul Cititor, unde puteţi găsi foarte multe cărţi interesante. Sperăm că v-au plăcut recomadările noastre şi că vă sunt de ajutor. Vă dorim lectură şi joacă plăcută zi de zi, seară de seară!

6 august 2014

Learn with Music!

We are going to tell you a secret! Nouă ne place foarte mult să învăţăm cu şi prin muzică! Da, ştiu, acesta nu mai este de mult un secret, însă vrem să vă povestim despre Learn with Music cu entuziasmul cu care v-am împărtăşi o mare taină!

Cât de pasionat este Mathias de muzică v-am mai povestit, la fel şi despre coşul nostru cu instrumente, care s-a mai mărit între timp. Cu aşa preocupări muzicale, râvneam de mult să participăm la activităţile din cadrul Learn with Music, încă de pe vremea când nu exista decât în Bucureşti şi tare mult ne-am mai bucurat că a fost adus şi în Constanţa. Acest program educaţional provine din Statele Unite şi are ca obiectiv introducerea copilaşilor preşcolari în fermecătoarea lume a muzicii, familiarizându-i cu ritmul şi armonia acesteia, dar şi cu sunetele instrumentelor muzicale. Iar toate acestea se petrec în limba engleză. Aşadar copiii au ocazia să înveţe în mod natural foarte multe versuri şi melodii pe care le cântă împreună cu părinţii şi profesoara, să cunoască foarte multe noţiuni de muzică, de asemenea să-şi dezvolte şi să-şi îmbogăţească vocabularul în limba engleză şi nu în ultimul rând, să se distreze şi să se amuze alături de ceilalţi participanţi la oră.


Noi am mers la Learn with Music săptămânal, cu foarte puţine excepţii, din februarie, iar încântarea a crescut odată cu fiecare participare. Părinţii sau bunicii participă activ alături de copii, cântând şi dansând împreună cu aceştia. Orele diferă prin melodiile, activităţile şi materialele de educaţie muzicală abordate. Astfel, numeroase instrumente muzicale sau materiale pentru motricitatea fină şi grosieră sunt folosite şi explorate de către copii, acompaniind melodiile cântate, instrumente precum ouăle muzicale, clopoţeii de mână, beţele de ritmică, clopoţeii de rezonanţă cu maletă, maraquitas, triunghiul de rezonanţă, blocurile de lemn cu două tonuri, cabasas, tobe de diverse forme, tamburine şi alte instrumente, banda mare elastică, eşarfele colorate de dans, mingile sau animalele de pluş. Copiii îşi dezvoltă simţul creativ, imaginaţia, auzul muzical şi simţul ritmului, exersând totodată şi pronunţia multor cuvinte în limba engleză, din multe arii de vocabular. 

Mathias "aduce" deseori acasă programul de la Learn with Music. Cântă melodiile de la oră, pe care le ascultăm şi acasă, ne spune povestioarele care fac uneori trecerea de la o melodie la alta în program, repetă denumiri în engleză ale animalelor, culorilor, părţilor corpului sau ale mişcărilor de dans sau de joc. Este încântat de Miss Lore, profesoara noastră foarte talentată, care îi întâmpină pe copii cu multă răbdare, gingăşie şi multă energie pozitivă. Ba chiar acasă Mathias ia câteodată rolul profesorului şi ne pune să reproducem Rhythm patterns de la oră. Această activitate, de exemplu, se desfăşoară mai întâi în grup, apoi individual, când fiecare copil are ocazia să asculte cu atenţie şi să redea cât mai corect diverse structuri ritmice după exemplificarea profesoarei.

Să vă mai spun câte beneficii are muzica asupra copiilor? Aceasta are printre altele un rol foarte important şi asupra dezvoltării cognitive a copiilor. V-am mai spus şi cu alte ocazii cât de frumos a explicat Platon despre muzică şi însemnătatea acesteia în educaţia copiilor, cum "...armonia şi ritmul pătrund în cele mai adânci unghere ale sufletului [...], dăruindu-i aceluia care beneficiază de aşa ceva, înţelepciune şi capacitate de a învăţa." Aş zice că armonia şi ritmul pătrund şi în cele mai adânci unghere ale minţii şi astfel, copiilor li se dezvoltă coordonarea, memoria, concentrarea, simţul de observaţie, abilitatea de a vorbi corect în limba maternă şi de a învăţa cu uşurinţă şi limbi străine în prezenţa educaţiei prin muzică. De asemenea, la Learn with Music, copiii se relaxează şi se joacă, cântând şi participănd la activităţi împreună cu alţi copii, socializând şi comunicând mai uşor, consolidându-şi încrederea în sine.

Pentru noi Learn with Music a devenit o constantă, o porţie săptămânală de learning party aş zice. Până ne vom dumiri dacă şi ce anume şi-ar dori Mathias să aprofundeze ca instrument muzical, orele de învăţare prin muzică reprezintă o formă valoroasă de educaţie muzicală timpurie. Vă recomandăm acest program cu mult, mult drag, pentru că va reprezenta cu siguranţă o mare bucurie pentru orice copil. Prima şedinţă la care participaţi este gratuită, iar mai multe detalii, fotografii şi filmări cu părţi din program puteţi găsi pe pagina de Facebook Learn with Music. Vă dorim să vă bucuraţi de multă muzică frumoasă şi să o includeţi cu mult spor şi imaginaţie în activităţile voastre, chiar dacă la prima vedere nu ar avea legătură cu tema de lucru. :) Have fun!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...