29 aprilie 2015

Books of a Week of April - Part 2


Ce am mai citit săptămâna trecută? Bineînţeles că am continuat cu celelalte două cărţi despre prietenia dintre un iepuraş şi un arici, şi anume Ce-ţi aduci aminte? şi Cadou de ziua ta. Cea de-a doua a fost declarată de Mathias ca fiind cea mai frumoasă şi bineînţeles, preferata lui. Poate pentru că îi plac foarte mult surprizele şi cadourile? Cui nu i-ar plăcea? :)


Este atât de frumos înfăţişată prietenia în cărţile din această serie, cu bucuriile şi momentele ei mai puţin plăcute, cu concesii făcute de dragul celuilalt, cu respect reciproc faţă de sentimentele şi dorinţele lor, cu recunoaşterea greşelilor pentru a păstra armonia acestei minunate prietenii. Mă bucur enorm că Mathias a îndrăgit aceste poveşti, simple, dar pline de învăţăminte şi de mesaje frumoase, pe care îmi doresc să le poarte cu sine şi să le cunoască în mod autentic, construindu-şi prietenii adevărate.

  










Tot despre prietenie este vorba şi în această carte atât de colorată şi frumos ilustrată de Tony Wolf, Prietenii din Pădurea Fermecată, de la Editura Crişan. Locuitorii pădurii fermecate sunt foarte harnici şi pricepuţi, se ajută unii pe alţii şi petrec împreună momente pline de veselie. Cartea găzduieşte trei figurine tare drăgălaşe, trei personaje ale cărţii, cu care Mathias s-a jucat de când avea vreun anişor şi eu îi citeam despre Iepureanu, despre Piticul tâmplar sau despre Şoricina. Cutiuţele cu clapete magnetice în care sunt aşezate aceste figurine au suferit de-a lungul timpului multe reparaţii, închisul şi deschisul în mod repetat reprezentând o joacă foarte captivantă cu un an jumatate, doi în urmă. :)


Bineînţeles că cele trei personaje au fost puse la treabă, când Mathi a repetat dialogurile din carte dintre Iepureanu, care îl roagă pe Piticul tâmplar să-l ajute cu reparaţia căruciorului pentru legume, sau dintre Iepureanu fermierul şi Şoricina, o bucătăreasă tare pricepută la a prepara prăjituri cu mere şi torturi cu morcovi, care avea ca ajutoare în bucătărie vreo douăzeci de buburuze!



Dacă nu l-aţi cunoscut încă pe Tinel, ursuleţul care iubea dulciurile, atunci vă spunem noi despre el! Şi nu doar despre Tinel, ci şi despre banda periculoasă a marelui Bak Terius! Au, dinţii mei! se numeşte această carte şi îi învaţă pe copii, prin intermediul mesajului Doctorului Reiko, cât de important este să nu mănânce multe dulciuri şi să aibă grijă de dinţişorii lor.


Tinel află pe propria piele cum este să nu ţii cont de acele bacterii ticăloase care se bucură de dulciurile mâncate în cantităţi mari şi care îşi sapă ascunzători în dinţişori şi măseluţe, formându-le carii. Stomatologul îl scapă pe Tinel de banda de Bak Teriuşi în cele din urmă şi îl învaţă cum să-şi îngrijească dantura pe viitor. Mathias este de fiecare dată înduioşat de suferinţa ursuleţului şi se bucură atât de mult când toate bacteriile sunt alungate de intrumentele stomatologului.


Următoarea carte, numită Alertă la Zoo! face parte alături de Au, dinţii mei! dintr-o serie superbă de şase cărţi, cu dvd-uri anexate, în patru limbi (română, engleză, germană şi franceză), serie publicată la Editura DPH. Vă recomandăm sincer toate aceste şase cărţi, pentru că sunt superbe! Pe a doua dintre ele am recitit-o tot săptămâna trecută.


Oare ce să fie acela un wombat? Să fie oare un monstru cu dinţii mari, care zboară, aleargă foarte rapid şi mai are şi carapace pe deasupra? Să fie atât de periculos încât să le provoace teamă până şi elefantului sau leilor? Acestea erau zvonurile care începuseră să circule în grădina zoologică, după ce papagalul a tras cu urechea la discuţia a doi îngrijitori de la Zoo. Se anunţa sosirea unui wombat, tocmai din Australia, wombat despre care nimeni nu ştia nimic, dar despre care ajuseseră toţi locuitorii grădinii zoologice să creadă că este tare fioros. Oare cât de departe de realitate ajung să fie zvonurile şi închipuirile tuturor? :)


Văzându-l foarte încântat de descrierea micuţului wombat şi de amprenta labuţei acestuia, i-am pregătit lui Mathias un set de carduri cu alte animale şi amprentele lor, pe care le-a potrivit, le-a comparat şi le-a aşezat în ordinea numărului de degete pe care le are fiecare. :) A pronunţat numele celor şase vietăţi şi în engleză, le-a studiat înfăţişarea şi a revenit la urma din carte a lăbuţei de wombat pentru a o compara cu celelalte. Cardurile se găsesc în format pdf pe pagina Montessori for Everyone, alături de alte materiale foarte utile.


Despre Eric Carle şi cărţile acestuia, ilustrate într-un mod atât de original şi captivant, nu ştiu câte lucruri au mai rămas nespuse. Lui Mathi i-au plăcut de mic, iar acum le explorează cu alţi ochi, cu alt interes, descoperind încă lucruri noi în grafica lor. 1, 2, 3, hai la Zoo s-a potrivit foarte bine cu tema cărţii anterioare, însă de această dată poveştile le-am creat noi. A numărat toate animalele, a cercetat cu atenţie cartea în căutarea micuţului şoricel prezent pe fiecare pagină, ascuns printre celelalte animale şi am discutat împreună despre unele dintre vietăţile din trenul către Zoo.

 
Cu aceste cărţi ne-am delectat noi în săptămâna din urmă. Sper că v-au plăcut şi că v-au trezit interesul. Vă vom mai povesti şi despre altele, însă până atunci vă dorim lectură plăcută!

M. 3 ani şi 3 luni

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...