7 iulie 2015

Books of June







Pe lângă activităţile despre căsuţe şi cele despre plante de care ne ocupăm şi în prezent, am mai citit câteva cărţi frumoase şi interesante pe care dorim să vi le prezentăm. Le citim în mod obişnuit seara, înainte de somn, având răgaz să şi vorbim puţin despre poveştile, personajele şi detaliile din fiecare carte. 

Nu vreau la culcare este un titlu pe care consider că, la un moment dat, fiecare părinte l-ar putea atribui unei cărţi proprii, despre copilul său şi despre refuzurile acestuia de a merge la culcare, alături de poveştile, explicaţiile şi rugăminţile la care apelează pentru a-l convinge pe cel mic să doarmă. :) Însă în cartea de faţă, a Editurii Cartea Copiilor, este vorba despre băieţelul Lasse, care nu se lasă convins aşa uşor că a sosit ora somnului. Pentru asta are nevoie de ochelarii nemaipomeniţi ai unei vecine, pentru a vedea cum dorm alţi copilaşi, mai precis puiuţi de animale, şi pentru a le urma exemplul. Cartea este scrisă de către Astrid Lindgren şi frumos ilustrată de Ilon Wikland.

O altă carte minunată a Editurii Cartea Copiilor este cea despre Pietrele lui Aston, scrisă şi ilustrată de către Lotta Geffenblad. Aston este un căţel foarte sensibil şi sufletist, care are obiceiul de a se ataşa foarte mult de fiecare piatră pe care o întâlneşte. Le vede pe toate ca pe nişte mici fiinţe care au nevoie de căldură, îngrijire şi afecţiune. Părinţii lui Aston sunt un pic îngrijoraţi şi încearcă să rezolve această situaţie astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Îmi place mult cum se încheie această poveste, din care cred că şi părinţii au ceva mărunt, dar semnificativ, de învăţat.





Cărţile cu decupaje, aşa cum le numeşte Mathias, sunt în acest moment preferatele lui. Noi avem câteva cărţi de acest gen, printre care şi cele cu animăluţe de la Editura Crişan. Cu imagini tridimensionale, ce se ivesc pe fiecare pagină, aceste cărţi sunt captivante şi amuzante, iar poveştile simple ce însoţesc imaginile sunt foarte frumoase.

Puişorul curios locuieşte la fermă şi, aflând că toate animalele au o oră a lor, la care fac un anumit lucru, începe să întrebe în stânga şi dreapta care ar putea fi ora lui. Astfel ajunge să îi înveţe pe micii cititori ceasul, iar într-un final află bucuros şi ceea ce îşi dorea el mai mult, şi anume care este ora lui. O carte minunată, ca de altfel toate din această serie, cu ilustraţii deosebite şi de mare efect vizual, şi chiar cu ceva sunete la un moment dat, când cititorii pot auzi cum sforăie porcul. :)







Căţeluşul murdar se numeşte de fapt Pupi şi este pasionat de joaca în noroi. Şi el tot la o fermă locuieşte, dar pleacă în pădure pentru a-şi găsi un partener de joacă. Însă nici bursucul, nici vulpiţa sau ursuleţul nu au timp de distracţie, iar Pupi se întoarce dezamăgit acasă. Aici descoperă totuşi un prieten cu aceeaşi pasiune şi acelaşi entuziasm pentru joaca în noroi ca şi ale lui, prieten cu care poate face bucuros plăcinţele de lut.


Iepuraşul Haz îşi doreşte să aibă şi el un talent. Cutreierând pădurea în lung şi-n lat, descoperă cum veveriţa, căprioara sau ciocănitoarea se pricep fiecare la câte ceva şi tare i-ar mai plăcea şi lui Haz să descopere că şi el poate socoti, cânta sau scrie litere. Însă întâmplarea face să afle că se pricepe de minune să-şi facă prietenii să râdă, talent foarte apreciat de toţi din jurul său.


Tobi la vânătoare este tot o carte a Editurii Crişan, cu şase butoane sonore şi cu o poveste simpatică. Micuţul Tobi îşi doreşte să fie un câine de vânătoare adevărat, nu doar aşa de ogradă, şi astfel pleacă hotărât după păsări şi animale sălbatice. Buhaiul de baltă, pupăza sau şopârla sunt câteva dintre cele pe care Tobi le pândeşte, însă toate râd de el şi de încercările lui eşuate de a le prinde. Pentru fiecare vietate pe care Tobi încearcă să o vâneze există câte un buton sonor cu sunetele caracteristice scoase de acestea. De asemenea, se pot auzi lătratul lui Tobi şi piuitul puilor de găină, care se distrează copios la auzul poveştii micului vânător adevărat. :)


Cât de frumoase sunt cărticelele din colecţia Istorioare amuzante - Cărţi cu surprize, de la Editura Litera! Mathias este foarte încântat de povestioare şi de paginile care lasă copiilor ocazia de a descoperi rezolvarea situaţiilor în care se află personajele. Fiecare a doua pagină are o prelungire care se deschide şi pe care se continuă textul, alături de o nouă imagine din acelaşi cadru. În această nouă imagine descoperită se explică situaţii, sunt redate rezolvări sau se oferă soluţii la diferite încurcături în care ajung personajele.


Cartea O zi de neuitat ne povesteşte despre cum desfăşoară Dănuţ diferite activităţi zilnice şi despre cum reuşeşte singurel să se spele, să se îmbrace pentru joaca de afară iarna, despre mâncarea minunată a mamei lui sau despre cum construieşte el un om de zăpadă.


Bobiţă este căţeluşul care ne arată cum îşi face el prieteni, ajutându-le în diferite situaţii pe animăluţele pe care le întâlneşte, în cărticica Despre prietenie. Ba pisica se încurcă în ghem, ba ieduţul nu are cum să treacă pârâul înapoi spre mămica lui ori purceluşul este prins sub covată şi nu poate ieşi de acolo. Bobiţă îi ajută pe toţi şi astfel devin buni prieteni.





Cartea Despre animale ne povesteşte diferite întâmplări amuzante, precum cea a maimuţicii care descoperă cum arată o broască ţestoasă, a şerpilor care cred că este cutremur atunci când se apropie elefantul de ei sau a micului arici care află răspunsul la întrebarea De ce au aricii ţepi? exact când vulpea îi dă târcoale şi este nevoit să se apere de aceasta.

Cărticica La plimbare ne povesteşte despre Iepurilă şi peripeţiile lui. Acesta descoperă o frunză mişcătoare şi sub ea o furnică, apoi vede cum plouă cu soare, de la furtunul de grădină al lui moş Arici-Pogonici sau se pomeneşte cu o nucă picată din stejar... adusă în plisc de cumătra cioară. Mathias a spus că numele de Iepurilă nu este potrivit pentru personajul cărţii, pentru că acesta este micuţ şi ar fi trebuit să îl cheme Iepuraş. Aşadar, a doua oară când am citit cartea, noi l-am numit Iepuraş. :)


Acestea au fost cărţile citite de noi în ultima perioadă. Nouă ne-au plăcut foarte mult şi de aceea vi le recomandăm şi vouă, sperând că vă vor încânta la fel de mult ca şi pe noi. Fiecare dintre titluri este un prilej pentru cei mici de a mai învăţa ceva, de a se amuza şi de a-şi dezvolta pasiunea pentru cărţi. Vă dorim lectură plăcută şi seri de vară răcoroase şi liniştite!

M. 3 ani şi 5 luni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...