7 mai 2013

Oul ciufulit şi oul cu linii



 
Vi-l prezentăm pe Ciufulici, oul nostru ornat cu bucăţele colorate de şerveţel şi hârtie creponată. Am vrut activitate cu tema sărbătorilor pascale şi am găsit. Ideea se găseşte pe internet în diverse variante şi în general se numeşte Sun catcher, deoarece lucrarea rezultată se vede minunat în lumina soarelui. Este foarte potrivită pentru copiii micuţi, în prezenţa părinţilor bineînţeles, care trebuie să exemplifice pas cu pas ce este de făcut. Joaca cu formele, cu culorile, exemplificarea mişcărilor şi imitarea lor, imaginaţia şi creativitatea, toate acestea se împletesc în această activitate minunată.

Pentru crearea unei forme ciufulite (deoarece puteţi crea orice formă, de floare, de fluture, de curcubeu, de globuleţ de Crăciun sau de ou, cum am făcut noi acum) aveţi nevoie de următoarele materiale:

* şerveţele şi/sau hârtie creponată de culori diferite pe care le tăiaţi pătrăţele;
* autocolant transparent pe care îl tăiaţi în forma dorită;
* carton colorat A4;
* lipici şi bandă adezivă;
* un bol, un creion şi o foarfecă.

Pentru a da forma dorită autocolantului puteti folosi un şablon pe care să-l desenaţi pe spatele acestuia şi astfel îl veţi decupa mai uşor. Noi am luat modelul de pe site-ul Gift of Curiosity, de la categoria Printables, din broşura Easter Printable Pack for Tots and Preschoolers. Veţi găsi multe idei deosebite pe acest site. 

După ce aţi pregătit bolul cu pătrăţele colorate şi autocolantul în forma dorită, decupaţi din carton colorat o ramă de aceeaşi formă pe care s-o aveţi la îndemână la final. Dezlipiţi folia protectoare a autocolantului şi fixaţi-l pe masa de lucru cu bucăţele de bandă adezivă fără a lua prea mult din marginile formei. Important este ca forma adezivă să fie cu lipiciul în sus, deoarece acolo urmează să plouă cu pătrăţele. Exemplificaţi-i copilului cum să aplice pătrăţelele şi cum să le apese ca să se fixeze bine pe adeziv. Pătrăţelele pot fi aplicate una câte una sau prin metoda ploaie de culori :) adică se iau cât poate cuprinde pumnuleţul şi se împrâştie peste tot pe formă. Este distractiv şi creativ. Şi apoi se munceşte serios la apăsat, la presat şi la scuturat ca să vedeţi zonele ramase goale şi care au nevoie de... pătrăţele.


După ce vă asiguraţi că v-aţi distrat copios, că nu mai sunt pătrăţele în bol, că le-aţi apăsat bine bine pe autocolant şi că o mulţime dintre ele sunt pe covor, dar musai că forma decorată nu mai are locuri goale, dezlipiţi-o cu grijă de pe masă şi lipiţi-i deasupra rama decupată la început în aceeaşi formă. Tundeţi marginile formei de hârtiuţele care depăşesc rama, pentru un aspect mai ordonat. Astfel lucrarea este finalizată. Îi puteţi pune un şnur pentru a o agăţa undeva, o puteţi expune pe un raft sau cel mai frumos, o puteţi lipi pe geamul ferestrei ca să pătrundă lumina soarelui prin culorile ei.

 
Pagina cu oul utilizat de noi ca şablon pentru Sun catcher ne-a folosit şi la o activitate simplă de colorat. O numesc simplă pentru că este prima oară când colorăm, cu scop, cu temă, pe o foaie cu un desen pe ea. Am făcut cunoştinţă cu culorile şi cariocile, le-am studiat şi am observat la ce folosesc. Am printat de două ori pagina de colorat, pentru a avea pe ce exemplifica cum se folosesc creioanele colorate, fără a mă amesteca în lucrarea micului decorator. :) Aşadar oul a fost înfrumuseţat cu liniuţe fel de fel în zona de centru, liniuţe încercate cu mai multe culori, în direcţii diferite. Bineînţeles că nu au lipsit pauzele de cercetat beţele colorate şi de râcâit hârtia de pe ele :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...